dimarts, 21 de novembre del 2006

AUTORS IMPORTANTS DE L'EDAT MITJANA


Aques és el resultat de la vostra cerca per internet:

RAMON LLULL (S. XIII)
Va ser el creador del català en prosa, pel que ha arribat a ser un dels escriptors més universals de la cultura catalana. Va esdevenir filòsof, teòleg, novel·lista i poeta. Obert al món, va viatjar per tot l'horitzó conegut i va escriure en àrab, llatí, occità i català. La seua missió era convertir els infidels:

· Donar a conéixer l’art de la veritat i amb aquesta finalitat va escriure un llibre
· Construir monestirs on s’ensenyara l’àrab

Les seues principals obres, entre d’altres, són:Blanquerna, El llibre de meravelles, El llibre de les bèsties.

BERNAT METGE (XIV)
Metge fou el primer que percebé els canvis de sensibilitat literària i a més els assimilà amb tota solvència i qualitat, tant és així que amb les seves obres s'inicia un nou període en la història de la literatura catalana l’Humanisme. Metge no fou un escriptor original. Lo Somni és l’obra més coneguda. Allò que és plenament original en Metge és la seva actitud davant la vida.
JAUME ROIG (XV)
És l'autor de L'Espill, novel·la també coneguda com Llibre de les Dones, de caràcter misogin i ridiculitzant, la qual està íntegrament escrita en vers, inaugurant l'escola satírica valenciana, que encara influí els sainets renaixentistes.

JOANOT MARTORELL (S. XV)
Marca un principi i un després de la novel·la europea amb el Tirant lo Blanc, encara hui dia l'obra més important de la literatura valenciana. La seua novel·la presenta una visió humana dels hòmens i de les dones de l'època, amb detall de les vergonyes físiques i les penes i preocupacions quotidianes dels personatges.

AUSIÀS MARCH (S. XV)
En gran part de l'obra de March es trasllueix una imaginació poètica que sorprèn per la seva originalitat i la seva capacitat innovadora en l'època de la seva composició, etapa històrica en què a la Corona d'Aragó els poetes no havien après encara a desmarcar-se més que tímidament del provençal i de les convencions literàries que aquella llengua implicava. Però la importància de March s'aprecia sense cap mena de perspectiva històrica, perquè l'extraordinària energia dels seus versos transcendeix els sis segles que han transcorregut des que March els va escriure i és això el que fa que la seva lectura sigui una experiència vital i directament significativa per al lector d'avui. Fou el primer poeta en escriure en català.

JOAN ROÍS DE CORELLA S. XV) Fou un religiós conegut per la seva obra literària. Tant la seua vida, com la seua obra, estan condicionades per les transformacions socioculturals que es van produir al segle XV amb el pas de l'època medieval al Renaixement. La seva obra, escrita en vers i en prosa, va ser molt divulgada per València d'aleshores, coneguda en tertúlies literàries i imitada per d'altres autors. Fou un gran coneixedor de la literatura clàssica i enllaçà amb Bernat Metge amb la voluntat humanística de reconstruir damunt de la llengua catalana el prestigi literari del llatí clàssic. Aquests objectius no es van aconseguir perquè en arribar el Renaixement la literatura catalana culta inicia la seua davallada.